Jan Brokken, Cappella Amsterdam en Berlage Saxophone Quartet

De Rechtvaardigen
Datum: 15/05/2022
Aanvang: 15.00 uur
Entreeprijs: Losse kaarten: € 21,00 / Vrienden Grote Kerk Cultureel: € 18,50 / Leden Bibliotheek: € 18,50 / tot 18 jaar: € 7,50 (incl. consumptie)

De Rechtvaardigen

Uitvoerenden
– Cappella Amsterdam o.l.v. Daniël Reuss
– Berlage Saxophone Quartet
– Jan Brokken (voordracht) 

Met De Rechtvaardigen, gebaseerd op het gelijknamige  boek van Jan Brokken, brengen we het verhaal van de  Nederlandse consul Jan Zwartendijk die zijn leven op  het spel zette voor de vrijheid van anderen. Aan het  begin van de Tweede Wereldoorlog schreef hij in Kaunas (Litouwen) visa uit voor duizenden joden. Met  een visum voor Curaçao konden zij via Japan de  Holocaust ontvluchten.


Middels een voordracht van Jan Brokken, ingevlochten in  muziek voor koor en saxofoonkwartet, maken we in dit  doorgecomponeerde concert mee hoe goede daden  van één mens duizenden mensenlevens kunnen redden.  Het nieuws is vol van vluchtelingenstromen richting  Europa. Het is niet lang geleden dat Europa een  oorlogshaard was die ontvlucht moest worden. 

Programma

Pēteris Vasks – The Fruit of Silence (arr. Peter Vigh voor saxofoon, kwartet en koor)
Lera Auerbach – 72 Angels (selectie)
Pēteris Vasks – Actus Caritatis (koor a capella) (wereldpremière)
Dmitri Sjostakovitsj – From Jewish Folk Poetry, Op. 79: No. 3, Lullaby (arr. Max Knigge)
Peter Vigh – Zeven jaar en drie weken – de vlucht van Leo en Bella Adler (wereldpremière)

 

Jan Brokken

 


(foto: Jelmer de Haas)

Jan Brokken (1949) is de auteur van vele titels, vaak omschreven als literaire non-fictie. Brokken schrijft al meer dan 40 jaar veelgeprezen boeken. Hij werd onder andere genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil. http://www.janbrokken.nl/biografie/

In de pauze en na afloop signeert Jan Brokken. Boekhandel Vermeer uit Emmen draagt zorg voor de verkoop van de boeken.Cappella Amsterdam

 


(Foto: Annelies van der Vegt)

Cappella Amsterdam zingt op het hoogste niveau muziek die betovert en verwondert. Hiervoor heeft het koor in het recente verleden middels prijzen en in  recensies de hoogste waardering gekregen. Cappella  Amsterdam wil het klassieke koorrepertoire in al zijn rijkdom laten horen. Daarom brengt het koor elk jaar belangrijke koorwerken, oud en nieuw, met een bijzondere klank en met volle overgave.

Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van  Daniel Reuss. Cappella Amsterdam behoort vanaf dat  moment vrijwel direct tot de internationale top. In 2017  won Cappella Amsterdam de Edison Klassiek met de cd opname van de Kanon pokajanen van Arvo Pärt. Met  harmonia mundi wordt momenteel gewerkt aan een  serie cd-opnames met werken van vroege Franco Vlaamse polyfonisten. De eerste in deze reeks, Josquin  des Prez – Miserere mei Deus, is reeds in september 2018  verschenen. De volgende opname, met motetten van  Orlando di Lasso, verscheen in mei 2020. 

De komende jaren gaat Cappella Amsterdam ook  geheel nieuwe artistieke wegen verkennen in  samenwerking met verrassende muziekpartners en soms  op onverwachtse podia. Daartoe start het koor de  programmalijn Cappella LAB, waarin Cappella  Amsterdam nieuwe muzikale synergiën gaat  onderzoeken. Daarnaast startte Cappella Amsterdam de  educatieve programmalijn Kids & koor waarin het koor  kinderen wil laten ervaren hoe gezongen muziek je in  het hart kan raken.

 

Daniel Reuss

 

Daniel Reuss dirigeert een muziekrepertoire dat vele eeuwen bestrijkt. Op zijn 21ste richtte hij het Oude Muziek Koor Arnhem op en in 1990 werd hij artistiek leider van Cappella Amsterdam. Van 2003 tot 2006 was hij chef-dirigent van het RIAS Kammerchor in Berlijn. In 2006 werd Daniel Reuss door Pierre Boulez uitgenodigd als docent en dirigent op de Lucerne Festival Academy in Zwitserland. In februari 2007 maakte hij zijn debuut bij de English National Opera met Händels Agrippina. Van 2008 tot 2013 combineerde Daniel Reuss zijn werkzaamheden als artistiek leider van Cappella  Amsterdam met het chef-dirigentschap van het Ests Philharmonisch Kamerkoor. In 2010 verscheen een cd met Golgotha van Frank Martin, een gezamenlijke productie van Cappella Amsterdam en het Ests Philharmonisch Kamerkoor. Daniel Reuss werkt daarnaast geregeld met ensembles en orkesten uit heel Europa en daarbuiten, zoals Akademie für Alte Musik Berlin, Orkest van de Achttiende Eeuw, ensemble MusikFabrik, het Scharoun Ensemble, Sinfonia Varsovia, Kammerorchester Leipzig en São Paulo Symphony Orchestra. Sinds 2015 is Daniel Reuss tevens chef-dirigent van het Ensemble Vocal Lausanne. 

 

Berlage Saxophone Quartet

 

Het Berlage Saxophone Quartet (BSQ) wordt gezien als voorvechter van een nieuwe generatie saxofoonkwartetten die deze discipline binnen de klassieke muziekwereld stevig op de kaart zet. Opvallend is daarbij de unieke combinatie van muzikale diepgang en verfijning, aangevuld met een aansprekende presentatie waarin andere disciplines de muzikale lading versterken.

Het kwartet bestaat uit Lars Niederstrasser (sopraansaxofoon), Peter Vigh (altsaxofoon), Juani Palop (tenorsaxofoon) en Eva van Grinsven (baritonsaxofoon). Peter Vigh is tevens huisarrangeur en componist, van wiens kwaliteiten het kwartet vaak en gretig gebruik maakt.

 

Klassiek Podium Pancras

Serie van 8 Klassieke Concerten (meestal) op de zondagmiddag in de Grote of Pancratius Kerk van Emmen.

Kaarten bestellen

Kaarten bestellen kunt u via onderstaande knop “Tickets kopen”. Na betaling ontvangt u via de mail een e-ticket dat als plaatsbewijs geldt. U kunt ook kaarten bestellen via de site van Eventree: https://eventree.nl/events/

Kaarten zijn op de dag zelf ook verkrijgbaar aan de kassa.

 

Dit concert wordt (mede) mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Emmen en Prins Bernhard Cultuurfonds

   

Hoger dan de blauwe lucht

Hoger dan de blauwe lucht

Drents Kamerkoor


22/05/2022
Tibetan Healing festival

Tibetan Healing festival

Festival


04/06/2022
Hendrik Elings

Hendrik Elings

Selectie uit zijn werk


23/04/2022 tot 03/07/2022
Wijke van der Bij en Meint van der Velde

Wijke van der Bij en Meint van der Velde

Gelaagde Stilte - Duo expositie


10/07/2022 tot 18/09/2022
Albert Niemeyer

Albert Niemeyer

Bewogen beelden


28/09/2022 tot 20/11/2022

Grote Kerk Emmen
Schoolstraat 5, 7811 XX Emmen

Postadres:
Stichting Grote Kerk Cultureel
Kapelstraat 25, 7811 HC Emmen

tel. 06 27650121 of
tel. 0591 645180
info@grotekerkcultureel.nl

IBAN: NL35RABO 0114 5821 30

Privacyverklaring

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.