Orgelconcert

Wietse Meinardi
Datum: 18/07/2020
Aanvang: 15.00 uur
Entreeprijs: € 5,00
  • De Grote Kerk Cultureel houdt zich aan de overheidsmaatregelen m.b.t. Corona
  • Er is geen kaartverkoop aan de kerk
  • Tijdens het concert is de expositie in de kerk gesloten

Orgelconcerten

In de Grote Kerk in Emmen staat een origineel Roelf Meijer-orgel uit 1873. Met de restauratie en uitbreiding werd het instrument in 2004 glorieus in gebruik genomen, waarmee Emmen weer op de orgelkaart van Nederland staat. Vanaf dat moment organiseert in de zomerperiode Grote Kerk Cultureel een serie orgelconcerten op het prachtige gerestaureerde Roelf Meijer orgel. Bekende concert-organisten en aanstormend talent zijn op zaterdagmiddagen in juli en augustus te horen. Een kleurig palet van diverse stijlperiodes komt daarbij aan bod.

Programma:

75 jaar bevrijding

1. Variaties over het Wilhelmus 

met dank aan Sweelinck

Wietse Meinardi  (* 1966)
2. Praeludium en fuga in a (BWV 543) Johann Sebastian Bach (1685-1750)
3. Uit de Watermusic: George Frederic Handel (1685-1759)
– Air 
– Bourree 
– Andante
– Hornpipe 
4.  Yehuda HaMakabi (2019) Matthieu Daniël Polak (*1972)
5. Merck toch hoe sterk 

con variazioni

Cor Kee (1900-1997)

 

Toelichting programma

Het verzoek was om in het programma aandacht te geven aan 75 jaar bevrijding. Drie werken in dit programma hebben elk op hun eigen wijze iets met het thema bevrijding van doen.

De Variaties over het Wilhelmus ontstonden in 2013 en werden onlangs uitgegeven bij Boeijenga.
De variaties zijn deels geïnspireerd op de variatietechnieken die Sweelinck toepaste bij zijn variaties over Ballo del Ganduco. Eén variatie is letterlijk ontleend aan dat werk en dus van Sweelinck zelf en gaat in feite niet over het Wilhelmus, maar past heel goed qua sfeer en toonsoort. 

Matthieu Polak is een beiaardier, pianist en componist. Sinds enkele jaren schrijft hij ook werken voor orgel. Wietse speelde zijn Praeambulum en Toccata als eerste op concerten. Nu is Polak begonnen aan een project waarbij hij composities maakt voor orgel gebaseerd op Joodse muziek.
Yehuda Hamakabi is het eerste werk in deze serie. Polak schrijft als toelichting hierbij: Met het Chanoekafeest wordt de herinwijding van de Tempel van Jeruzalem in 164 voor Chr. gevierd. Judas de Makkabeeër (Yehuda ha Makabi) leefde in het Hellenistische tijdperk, toen de Joden onderdrukt werden door de Grieken. Een groep onder leiding van Yehuda besloot om de vijand te verjagen en de Tempel te veroveren en te reinigen door o.a. afgodsbeelden te verwijderen.
De melodie is klassiek vormgegeven. Het volgt het principe van de AAB Vorm: eerst wordt er een motief medegedeeld waarna het herhaald wordt, gevolgd door een contrasterend motief. Minder traditioneel is de gebruikte toonreeks C-D-E-F-G-As-Bes-C waardoor het thema enerzijds refereert aan de vrolijke en krachtige majeur toonladder van C en anderzijds aan de melancholie van de mineur toonladder van F.
Door middel van het marsritme wordt de stoerheid van Yehuda uitgebeeld. Zijn bijnaam was ‘de hamer, Ha Makabi.’ Zijn manschappen werden uiteindelijk de Makkabeeërs genoemd.

Het lied Merck toch hoe sterck werd in 1626 gepubliceerd in het geuzenliedboek de Nederlandtsche Gedenck-clanck en is het overwinningslied over het ontzetten van de stad Bergen op Zoom, op 2 oktober 1622, na een drie maanden durend beleg door Luis de Velasco en zijn troepen.
Cor Kee schreef rond 1925 originele variaties over deze prachtige melodie. Het is daarmee een vroeg werk van Kee die later ook in veel modernere stijlen heeft geschreven. Een aantal variaties wijst daarop al vooruit, maar sommige variaties zijn nog geworteld in de stijl van Jan Zwart. 

Naast deze drie Nederlandse werken vermeldt het programma twee werken van van oorsprong Duitse barokcomponisten die in het zelfde jaar geboren werden. Van Johann Sebastian Bach die zijn hele leven in Duitsland woonde klinkt een monumentaal werk: Praeludium en Fuga in a. 

Georg Frederic Handel werkte een groot deel van zijn leven in London. Daar componeerde hij ook zijn beroemde Watermusic. Vandaag klinken enkele delen daaruit, bewerkt voor orgel. 

Organist: Wietse Meinardi

Wietse Meinardi studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria te Groningen en Arnhem met als bijvak piano. Docenten waren o.a. Johan Beeftink, Theo Jellema en Bert Matter (improvisatie). In 1990 en 1991 behaalde hij diploma’s voor orgel en kerkmuziek. Daarna studeerde hij verder bij Cor Ardesch.
Hij geeft vaak orgelconcerten en is geregeld te horen als begeleider van koren en solisten.
Hij was initiatiefnemer en organist van het muziektheaterprogramma Geachte Heer Bach, een stuk dat vanaf 2013 met succes in 35 kerken in heel Nederland werd uitgevoerd. Hij maakte een solo-cd en werkte mee aan diverse Cd-opnames. Tegenwoordig zet hij geregeld opnames op YouTube.
Sinds 2017 bespeelt hij ook het drukwindharmonium en werkte hij mee aan diverse uitvoeringen, o.a. het Requiem van Simon Pluister en de Fryske Passy van Hoite Pruiksma in 2018 en 2019.
Hij is hoofdorganist van de Adventskerk en ook organist van De Bron, beide in Assen en hij heeft sinds zijn studie een bloeiende lespraktijk voor orgel- en pianoleerlingen. Ook is hij actief als orgeladviseur en volgde daarvoor een opleiding bij de VOD in Duitsland.

Meer informatie is te lezen op de website: www.wietsemeinardi.nl

Door de overheidsmaatregelen m.b.t. Corona kunnen we dit jaar geen inloopconcert hebben, maar moet u vooraf reserveren.
U kunt een ticket kopen voor € 5,- via de knop “Tickets kopen” onderaan deze pagina.
Na betaling ontvangt u een e-ticket via de mail, uw toegangsbewijs voor het concert.

 

Church Tour (1e concert)

Church Tour (1e concert)

PICK'n'SHOVEL


28/05/2021
Church Tour (2e concert)

Church Tour (2e concert)

PICK'n'SHOVEL


28/05/2021
Concert (1e concert)

Concert (1e concert)

Ron Snippe en Peter Dusseljee


04/06/2021
Concert (2e concert)

Concert (2e concert)

Ron Snippe en Peter Dusseljee


04/06/2021
Concert (1e concert)

Concert (1e concert)

D'Irish Folk


11/06/2021
Concert (2e concert)

Concert (2e concert)

D'Irish Folk


11/06/2021
The Art of Two  (1e concert)

The Art of Two (1e concert)

ILJA REIJNGOUD & ED VERHOEFF


18/06/2021
The Art of Two  (2e concert)

The Art of Two (2e concert)

ILJA REIJNGOUD & ED VERHOEFF


18/06/2021

Grote Kerk Emmen
Schoolstraat 5, 7811 XX Emmen

Postadres:
Stichting Grote Kerk Cultureel
Kapelstraat 25, 7811 HC Emmen

tel. 06 27650121 of
tel. 0591 645180
info@grotekerkcultureel.nl

IBAN: NL35RABO 0114 5821 30

Privacyverklaring