Noordelijk Barokensemble

Waar haalde Bach de mosterd vandaan?
Datum: 12/06/2022
Aanvang: 15.00 uur
Entreeprijs: € 20,00; tot 16 jaar: €6,00

Noordelijk Barokensemble

Joep van Geffen – bas
Mathilde van Wijnen – viola da gamba
Jelte Hulzebos – leiding

Bach in Perspectief of Waar haalde Bach de mosterd vandaan?

Het Noordelijk Barokensemble voert in dit programma instrumentale en vocale werken uit die in verbinding staan met Johann Sebastian Bach en hem hebben geïnspireerd. Voor een deel zijn dat componisten uit de zogenaamde Noord-Duitse orgelschool waarvan Dietrich Buxtehude, Matthias Weckmann en Nicolaus Bruhns de belangrijkste zijn. Componisten die de Luthers kerkmuziek een enorme stimulans gaven en Bach de weg wezen naar zijn ongeëvenaarde cantate-oeuvre. Daarnaast klinkt een cantate van Bachs oudoom Johann Christoph Bach. Dat werk staat in een belangrijke bundel die Bach in zijn bezit had met werken van zijn familieleden, het zogenaamde Altbachisches Archiv. Van zijn tijdgenoot en peetoom van Bachs zoon C.Ph.E.Bach, Georg PhilippTelemann wordt een orkestsuite gespeeld voor strijkers en viola da gamba. Sluitstuk van dit prachtige programma is de meest bekende solocantate voor bas Ich habe genung BWV 82 van J.S.Bach. De ontroerende aria’s en de onstuimig dansante slotaria zijn bij de leden van het Noordelijk Barokensemble en de bas Joep van Geffen in goede handen. Ze staan garant voor een indringende uitvoering.

Programma

Delen uit Suite in g-Moll – Johann Bernhard Bach (1676 – 1749)
De Profundis – Nicolaus Bruhns (1665-1697)
Wie bist du denn, o Gott, in Zorn auf mich entbrannt – Johann Christoph Bach (1642 – 1703)

PAUZE

Suite in D voor gamba en strijkers in D TWV 55:D6  – Georg PhilippTelemann (1681-1767)
Solocantate Ich habe genung BWV 82 – Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

Noordelijk Barokensemble

Helmut Riebl – viool I
Sara de Vries – viool II
Laura Bruggen – altviool
Vincent van Ballegooijen – hobo
Mathilde van Wijnen – gamba, violoncello
Gadze Heeres – gamba
Hendrik Jan Wolfert – violone
Jelte Hulzebos – leiding, orgel en klavecimbel
Joep van Geffen – bas

Joep van Geffen (bas/bariton) is sinds september 2008 lid van het Groot Omroepkoor. Hij werd geboren in 1977 in Nijmegen. Hij werkte eerst zes jaar als kok, had zangles van Cornelia Burgers en zong als freelancer bij diverse projecten. Daarna startte hij zijn studie aan het ArtEZ Conservatorium. Joep voltooide deze opleiding in 2006 en vervolgde zijn studie aan de Messiaen Academie bij Harry van Berne, Harry van der Kamp en Elena Vink. Hij volgde masterclasses bij Carolyn Watkinson, Beryl Foster, Michael Chance en David Wilson Johnson.

Behalve in het Groot Omroepkoor zingt Joep van Geffen ook in het professionele kamerkoor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss en in vocaal ensemble Capella Isalana onder leiding van Klaas Stok.
Hij treedt op als solist in diverse oratoria en operaprojecten en geeft regelmatig liedrecitals. Solistisch was hij te horen in onder meer cantates van Bach, Bernsteins Trouble in Tahiti, A Hand of Bridge van Samuel Barber, King Arthur van Purcell, La Serva Padrona van Pergolesi en L’Elisir d’amore van Donizetti.
Joep van Geffen is in zijn vrije tijd nog steeds werkzaam als kok, gespecialiseerd in de Italiaanse keuken, en werkt op projectbasis bij borrels, feesten en diners.

Mathilde van Wijnen studeerde cello en viola da gamba aan het Conservatorium Groningen en Den Haag. Naast de moderne cello en de viola da gamba is haar specialisatie de basse de violon. Ze is als celliste verbonden aan het orkest Philharmonie Noord en in de Passietijd speelt zij als gamba soliste en celliste met Ensemble Conservatoire en het Nederlands Begeleidingsorkest. Daarnaast in de maandelijkse cantate diensten in de Nieuwe Kerk Groningen en in Apeldoorn.
Met de moderne cello speelde zij de Verdi opera’s Macbeth, La Traviata en in 2018 Aida. Het celloduo ‘Celladon’ vormt zij samen met Anne Vos-van Dijk.
Sinds 2014 is zij ook beeldend kunstenaar.
De viola da gamba is gebouwd door Amit Tiefenbrun.
Website: www.mathildevanwijnen.nl

Jelte Hulzebos studeerde orgel en klavecimbel aan het conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en Jacques Ogg. Hij behaalde voor orgel het Einddiploma Solospel ‘Cum Laude’ en zijn klavecimbelstudie sloot hij af met het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus. Hij verwierf het diploma Bachelor of Music voor orkestdirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens en het diploma voortgezette studie orkestdirectie aan de Messiaenacademie, beide bij Tilo Lehmann. Als organist van de Nieuwe Kerk is hij een van de vaste bespelers van het monumentale Timpe orgel uit 1831.

Sinds 1991 speelt hij een belangrijke rol in de organisatie en uitvoering van de maandelijkse cantatediensten in deze kerk. Daar voerde hij talrijke werken uit de 17de en 18de eeuw uit, waaronder Bach’s Hohe Messe, de Johannes-Passion en het Weihnachtsoratorium. Jelte Hulzebos is dirigent van het Cantate Consort en het Gronings Kamerkoor. Naast zijn concerterende activiteiten als organist, klavecinist en dirigent doceert hij in dezelfde vakgebieden. Orgelopnamen verschenen op zijn eigen cd label Cambiata Records waaronder de veel geprezen cd, Scheidemann, Sweelinck, Tunder en Bach in de Martinikerk te Groningen.
Website: www.jeltehulzebos.com en www.cantatediensten.nl

Website Noordelijk Barokensemble: www.noordelijkbarokensemble.nl

Kaarten
Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar in de Grote Kerk vanaf een half uur voorafgaande aan het concert.

Francis Poulenc, een portret

Francis Poulenc, een portret

Hexagon Ensemble


21/04/2024
Stad en Land

Stad en Land

Herma van Bolhuis en Antje Stel


06/04/2024 tot en met 15/06/2024
Jan Pieter Lanooy

Jan Pieter Lanooy

Orgelconcert


06/07/2024
Wietse Ouwejan

Wietse Ouwejan

Orgelconcert


13/07/2024
Kirstin Gramlich

Kirstin Gramlich

Orgelconcert


20/07/2024
Pieter Pilon

Pieter Pilon

Orgelconcert


27/07/2024
Peter van der Zwaag

Peter van der Zwaag

Orgelconcert


03/08/2024
Willem Harold Boog

Willem Harold Boog

Orgelconcert


10/08/2024

Grote Kerk Emmen
Schoolstraat 5, 7811 XX Emmen

Postadres:
Stichting Grote Kerk Cultureel
Kapelstraat 25, 7811 HC Emmen

tel. 06 27650121 of
tel. 0591 645180
info@grotekerkcultureel.nl

IBAN: NL35RABO 0114 5821 30

Privacyverklaring

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.