Vocalin Viert Verbinding

Vocalin Drenthe
Datum: 09/03/2024
Aanvang: 20:00 uur
Entreeprijs: € 19,50 in voorverkoop / € 22,00 aan de kassa

Vocalin Viert Verbinding

Roelof Bosma – dirigent en algehele leiding
Ensemble Conservatoire – begeleidingsorkest

solisten:
– Judith Sportel, sopraan
– Carina Vinke, alt
– Aart Mateboer, tenor
– Joep van Geffen, bas

10-jarig jubileum

Stichting Vocalin Drenthe is in 2014 als een projectkoor begonnen. Het projectkoor voerde toen ‘The Armed Man’ uit in De Nieuwe Kolk in Assen. Omdat dit een groot succes was, heeft dirigent Roelof Bosma het initiatief genomen om Stichting Vocalin Drenthe op te richten. In de afgelopen tien jaar heeft Vocalin Drenthe op verschillende locaties in Drenthe, maar ook in New York prachtige koorwerken ten gehore gebracht.

 

Jubileum, feest en verbinding

Met ruim 70 aanmeldingen (uit de gehele provincie) worden twee feestelijke koorstukken ingestudeerd. Vocalin Drenthe heeft gekozen voor het Gloria van Antonio Vivaldi en de Krönungsmesse en het Ave Verum van Wolfgang Amadeus Mozart.

Toelichting

Gloria in D is één van de populairste stukken van Vivaldi. Het Gloria maakt deel uit van de katholieke mis die uit vijf delen bestaat. Het is de jubelzang van de engelen die de geboorte van Jezus aankondigen met de woorden: ’Ere zij God in de hoge, vrede op aarde’. Op bepaalde feestdagen wordt alleen het Gloria gezongen in plaats van de volledige mis.

Dit Gloria bestaat uit twaalf korte delen, die allemaal verschillend van sfeer zijn: feestelijk, opgewekt, lieflijk, plechtig… een vreugdevolle hymne van lof en aanbidding. Het is een prachtige mix van sopraansolo’s en duetten met koorgedeelten.

Bijzonder aan Krönungsmesse is dat het plechtige openingsdeel, het Kyrie, een korte ouverture is, waarin de zangers en de musici aan de luisteraar worden voorgesteld. Het Gloria heeft een dansante ritmiek die stuwend werkt naar het Credo, dat onstuimig verder wervelt tot de muziek tot rust komt als de kerkgangers moeten knielen. Dan volgt het statige vierde deel, het Sanctus. Het onbezorgde Benedictus barst van de juichende Hosanna’s. Het slotdeel Agnus Dei, dat begint als een sopraanaria, heeft als slot een melodie uit het eerste deel. Zo sluit de cirkel zich.

Deze compositie is gecomponeerd voor vier solozangers (bas, tenor, alt en sopraan) met koor en orkest. Kenmerkend voor deze compositie is dat de solostemmen en het koor duidelijk van elkaar gescheiden worden. Mozart slaagt erin een complete mis te schrijven met een lengte van minder dan een half uur. Misschien wel door deze beperking bruist deze mis van vitaliteit en energie.

Het concert begint om 20.00 uur in de Grote Kerk van Emmen.

Kaarten

€ 19,– via de website https://vocalindrenthe.nl/kaartverkoop/
€ 22,- op de avond zelf aan de kassa in de kerk

Kat en Muis – familievoorstelling

Kat en Muis – familievoorstelling

Ivoriana Trio NNO


03/03/2024
Vocalin Viert Verbinding

Vocalin Viert Verbinding

Vocalin Drenthe


09/03/2024
Ekaterina Levental

Ekaterina Levental

Muziektheater voorstelling "De Weg"


12/03/2024
Door Europa

Door Europa

Altviool Sextet NNO


17/03/2024
Francis Poulenc, een portret

Francis Poulenc, een portret

Hexagon Ensemble


21/04/2024
Stad en Land

Stad en Land

Herma van Bolhuis en Antje Stel


06/04/2024 tot en met 15/06/2024

Grote Kerk Emmen
Schoolstraat 5, 7811 XX Emmen

Postadres:
Stichting Grote Kerk Cultureel
Kapelstraat 25, 7811 HC Emmen

tel. 06 27650121 of
tel. 0591 645180
info@grotekerkcultureel.nl

IBAN: NL35RABO 0114 5821 30

Privacyverklaring

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.