'Oh Nederland' (21-1-2018)

Giardino Musicale
Datum: 21-1-2018
Aanvang: 15.00 uur
Entree: € 17,50; Vrienden Stichting Grote Kerk Cultureel: € 14,00, incl pauzeconsumptie

Giardino Musicale 

'Giardino Musicale' staat voor een tuin vol muzikale bloemen. Grote spectaculaire bloemen, en ook heel kleine, tere exemplaren. Een grote variatie aan contrasterende en harmoniërende kleuren en verschijningsvormen.

Het internationale barokensemble Giardino Musicale, dat zowel in grote als kleine bezetting optreedt, is in 2006 opgericht door blokfluitiste/hoboïste Eva Harmuthová en celliste Elske Tinbergen.

Het ensemble beperkt zich qua repertoire niet alleen tot de geijkte stukken: Giardino Musicale wil een podium zijn voor bijzondere 'onontdekte' muziek.

Bij kamermuziekconcerten worden ook bijzondere instrumenten tot klinken gebracht (zoals oboe da caccia, basse de violon, violoncello piccolo, viola d'amore en basblokfluit), en wordt de muzikale beleving geïntensiveerd door een mondelinge toelichting met achtergrondverhalen, 'spicy details' en de samenhang van de uit te voeren werken, zo nu en dan aangevuld met enkele theatrale elementen.

Giardino Musicale in grote(re) bezetting werkt regelmatig samen met dirigenten Arjen J.A. Uitbeijerse (Christelijk Vocaal Ensemble Marcantus, Psallite Deo) en Patrick van der Linden (professioneel Kamerkoor Ars Musica, Toonkunstkoor Wageningen). Haar tiende concertseizoen heeft Giardino Musicale gevierd met o.a. de uitvoering van een van de hoogtepunten uit de Barok: de Hohe Messe van J.S.Bach.


Programma:
'Oh Nederland'

Nicolaus à Kempis (c. 1600-1676)

Sinfonia 1 in d
(Uit: Symphoniae unius, duorum, trium, IV. et V. instrumentorum adjunctae quatuor 3. instrumentorum & duarum vocum. Antwerpen: Pierre Phalèse, 1647)

Alexis Magito (1711-1773)

Sonate VI in D voor cello en klavecimbel
Adagio - Allegro - Ciciliana - Minuetto Primo/Secondo
(Uit: Six sonate for the violoncello e basso. Cambridge: John Wynne, c. 1759)

Unico van Wassenaer (1692-1766)

Sonata prima in F voor blokfluit en klavecimbel
Grave - Allegro - Adagio - Giga presto
(Uit: manuscript: Sonate di Flauto a Solo et Basso per il Cembalo)

Pieter Dircksz Pers (??-??)

Fantasia voor blokfluit en basviool
(Uit: 't Uitnemend Kabinet, Tweede deel. Amsterdam: Paulus Matthysz., 1649)

'De Speelman met een Oogh'
'te Haerlem in de Witte Swaen'
'Ik gink eens Vreyen tot Amsterdam'
'Droevige Princesse'
'De boer die was syn koetje kwyt'
'Allemande Quepeeren'
(Uit: Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes en Contredansen, 1e, 3e & 4e deel. Amsterdam: Estienne Roger, c. 1700)

Pauze

Willem Wander van Nieuwkerk (1955)
Adagio, non adagio (1987) voor altblokfluit, cello & klavecimbel

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Fantasia Cromatica

Mr Carolo (??-??)
Sonata VI in Bes voor basviool, fagot en klavecimbel
Largo - Poco Allegro - Adagio - Canzona - Allegro
(Uit: X Sonates à 2 Violes de Gambe & 1 Basse Continue, également bons à  jouer sur 2 Bassons ou Basses de Violon. Amsterdam: Estienne Roger, 1702)


Giardino Musicale

Marit Darlang: blokfluiten, fagot

Elske Tinbergen: barokcello, basviool

Jérome Brôdin: klavecimbel

 

Marit Darlang

Elske Tinbergen

Jérôme Brodin

Marit Darlang

Marit Darlang, geboren te Amsterdam in 1990, studeerde blokfluit aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget en historische fagot aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag met Donna Agrell en Wouter Verschuren.  In juni 2016 heeft Marit haar studie met Josep Borràs aan Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) te Barcelona afgerond.
 
Als een enthousiaste deelgenoot aan festivals en masterclasses in heel Europa, heeft Marit lessen gehad van oa Benny Aghassi, Javier Zafra, Dominic Teresi, Alberto Grazzi, Dorothea Winter, Marion Verbruggen, Konrad Steinman, Erik Bosgraaf, Lorenzo Coppola, Wilbert Hazelzet en Alfredo Bernardini. 
 
In 2014 was Marit geselecteerd voor het educatieprogramma 'OAE Experience' van Orchestra of the Age of Enlightenment en in 2016 was ze geselecteerd voor het European Union Baroque Orchestra en deed ze mee aan de tour EUBO 2016.
 
Marit is actief op het gebied van kamermuziek met haar ensembles Theatrio en Le Concert d’Apollon en werkt met orkesten zoals Musica Amphion, The Northern Consort, Giardino Musicale, Dutch Baroque Orchestra, Ensemble Meridien en Vespres d’Anardi. 
 
Als docente heeft Marit haar eigen lespraktijk Gamut-muziek en is ze verbonden aan Muziekonderwijs Midden Nederland te Amersfoort.


Elske Tinbergen

Elske Tinbergen studeerde cello bij Ran Varon en barokcello bij Viola de Hoog, Jaap ter Linden en Lucia Swarts. Tevens specialiseerde zij zich aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in het bespelen van de 5-snarige violoncello piccolo. Masterclasses volgde zij bij Anner Bijlsma.

Elske maakte een aantal jaren deel uit van het European Union Baroque Orchestra. Met Les Musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski speelde zij o.a. in de Nederlandse Opera productie van Händel's 'Giulio Cesare', en zij werkte in hetzelfde orkest mee aan de CD-opname 'Rameau: une symphonie imaginaire', die een Edison 2006 heeft gewonnen.

Kamermuziek maakt Elske o.a. in duo Tinbergen/Boysen (hun debuut-cd met muziek uit de Nederlanden verscheen in 2012), het barokensemble Giardino Musicale, en La Barca Leyden (de cd 'Music at the court of Jülich-Berg' won een Gouden Label 2012). Tevens speelt zij in Musica Poetica en the Northern Consort. Met Ensemble l'Esprit Musical was zij prijswinnaar op het Internationale Van Wassenaer Concours.

In de pers wordt haar spel beschreven als: "intrigerend", "trefzeker" en "alert", en wordt haar solospel "ijzersterk" genoemd. De Nederlandse componist Daan Manneke noemde haar weergave van zijn 'Tombeau pour Ton de Leeuw' "betoverend" (2015).

Elske is als part-time promovenda verbonden aan de Academie der Kunsten van de Universiteit Leiden, waar zij onder leiding van Professor Ton Koopman onderzoek doet naar de Nederlandse cello in de 17de en 18de eeuw.

Elske heeft een passie voor lesgeven in zowel cello als barokcello. Voor de Vereniging Huismuziek geeft zij regelmatig cursussen ensemblespel en barokinterpretatie. Daarnaast is Elske gastdocente voor historische documentatie aan het Utrechts Conservatorium.


Jérôme Brodin

Jérôme Brodin was acht jaar toen hij zijn eerste ervaring opdeed met het klavecimbel. Bij toeval ontdekte hij dit bijzondere instrument op de muziekschool van zijn woonplaats Compiegne (Fr) en werd er meteen door geraakt. In hetzelfde jaar werd hij toegelaten tot de klas van Sylvie Pécot-Douatte bij wie hij tot op zestienjarige leeftijd klavecimbel studeerde.

Na te zijn verhuisd naar Bretagne, studeerde Jérôme van 2002 tot 2007 klavecimbel aan het Conservatorium van Rennes bij Pascal Dubreuil. Tegelijkertijd behaalde hij zijn Bachelor Musicologie aan de Universiteit van Rennes. Vervolgens studeerde hij klavecimbel en continuo aan het Utrechts Conservatorium bij Siebe Henstra, waar hij in 2011 zijn Masterdiploma behaalde. Sindsdien speelt Jérôme met vele ensembles, met als meest bekende de Holland Baroque Society en Camerata Ordesko. Regelmatig speelt hij zowel kamermuziek als solo. Zo vormt hij met Ida Höog op blokfluit het Duo Capricci, dat iedere zomer in Zweden twee weken lang concerten geeft. Sinds 2016 is Jérôme ook docent Alexandertechniek, een bewegingsleer in het (her)vinden van je natuurlijke balans en coördinatie.

Voorverkoop

Kaarten zijn te reserveren:
• op de website van de Stichting Grote Kerk Cultureel
• via info@sgkc.nl
• telefonisch onder nummer: 0591-645180 bij Mevr. Henny Katerberg

Bestelde kaarten moeten een kwartier voor aanvang van het concert worden afgehaald.
 

 


 

Reservering plaatsen voor deze activiteit1
jun
Concerten
Voorjaarsconcert
Emmens Mannenkoor o.l.v. Carina Vinke
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 15,00; in de voorverkoop € 12,50
2
jun
Overige activiteiten
The Spy and the Butcher Festival
diverse singer-songwriters en bands
Aanvang: 13.00 uur
Entree: Gratis
23
jun
Tentoonstellingen
TAKING PLACE
Elly Kroeze (schilderijen)
Van: 23-06-2018
Tot: 22-07-2018
28
jul
Tentoonstellingen
Landschapsfoto's
Kitty Boon en Bertus Hidding
Van: 28-07-2018
Tot: 23-09-2018
29
sep
Tentoonstellingen
Overzichtstentoonstelling
Edith Stoel
Van: 29-09-2018
Tot: 25-11-2018
21
okt
Concerten
Piano en zang
Henriëtte de Groot, zang en Tjako van Schie, piano
Aanvang:
Entree: Nog niet bekend
4
nov
Concerten
Fluit en piano
Egbert Jan Louwerse, fluit en harp en Manja Smits, piano
Aanvang:
Entree: Nog niet bekend
20
jan
Concerten
Contrabasta
Vijf contrabassisten Gelders Orkest
Aanvang:
Entree: Nog niet bekend
17
feb
Concerten
Concert
La Primavera
Aanvang:
Entree: Nog niet bekend
17
mrt
Concerten
Concert
Delta Pianotrio
Aanvang:
Entree: Nog niet bekend
7
apr
Concerten
Concert
NNO Jaden Ensemble
Aanvang:
Entree: Nog niet bekend
7
apr
Tentoonstellingen
Bedrieglijke Werkelijkheid
Schildersgroep K4: Monika Wolgast, Susan Baxter, Saskia Dingelstad en Marian Gerrits

Van: 07-04-2018
Tot: 17-06-2018
23
jun
Tentoonstellingen
TAKING PLACE
Elly Kroeze (schilderijen)

Van: 23-06-2018
Tot: 22-07-2018
28
jul
Tentoonstellingen
Landschapsfoto's
Kitty Boon en Bertus Hidding

Van: 28-07-2018
Tot: 23-09-2018
29
sep
Tentoonstellingen
Overzichtstentoonstelling
Edith Stoel

Van: 29-09-2018
Tot: 25-11-2018