Coraline Groen en Rik Kuppen

viool en piano
Datum: 18/02/2024
Aanvang: 15:00 uur
Entreeprijs: Losse tickets: € 23,50 / vrienden: € 21,00 / tot 18 jaar: € 7,50

Coraline Groen (viool) en Rik Kuppen (piano)

Het duo Groen en Kuppen wordt gevormd door twee jonge muzikale virtuozen die debuteerden in de grote zalen van Nederland. De twee jonge prijswinnaars zoeken samen naar eenheid en vrijheid, vurige energie en intimiteit, onder andere in een sonate van de hoogromantische componist Brahms. Tijdens concerten weten ze de luisteraar compleet mee te nemen door hun intense spel.

 

Het programma (o.v.b.)

n.n.b.

Over Coraline Groen

Coraline Groen (1996), winnares van de Oskar Back Prijs en publieksprijs van het Nederlands Vioolconcours 2020, wordt beschouwd als een van de topviolisten van haar generatie. ,,Zeer stijlbewuste speler, gevoel voor de lange lijn, lef om de meest ingetogen klanken te produceren, eigenzinnige cadenzen, spannend en edel spel” waren enkele woorden van de jury. Als soliste was zij te horen met onder meer het Residentie Orkest, het Atheneum Kamerorkest en het Britten Jeugd Strijkorkest. In augustus 2022 zal zij als Young Artist in Residence bij de NJO Muziekzomer een aantal projecten ontwikkelen; waaronder een uitvoering van het vioolconcert van Benjamin Britten met het Nationaal Jeugdorkest.

Coraline begon met vioolspelen toen ze drie jaar oud was. Van haar 8e tot haar 14e jaar volgde ze vioolles bij Gerda van Donk op de muziekschool in Emmen. In 2019 behaalde zij haar masterdiploma bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een tien met onderscheiding voor “haar veelzijdigheid, creativiteit, en haar muzikale en inspirerende persoonlijkheid”. Ze studeerde tijdens haar bachelorstudie in Den Haag bij Peter Brunt, Philippe Graffin en in Londen aan de Royal Academy of Music bij Rodney Friend. Coraline won eerste prijzen op het Britten Vioolconcours en het Prinses Christina Concours, en de tweede prijs bij het Nationaal Vioolconcours Davina van Wely. Tijdens haar studie nam ze deel aan de academies van het Koninklijk Concertgebouworkest (2018/2019) en het Residentie Orkest (2017/2018). Bij onder meer de Gustav Mahler Academy, de Cambridge International String Academy en het Festival Jong Talent Schiermonnikoog volgde ze masterclasses.

Als veelgeprezen kamermusicus is Coraline regelmatig is zij te gast op festivals zoals het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, ICMF Wassenaar, Februari Festival en het Delft Chamber Music Festival, en met zowel bajanspeler Robbrecht Van Cauwenberghe als pianist Rik Kuppen vormt zij een vast duo. Sinds 2020 is zij actief als tweede violiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest

Over Rik Kuppen

Rik Kuppen is een veelbelovende, jonge solist en kamermusicus. Veelvuldig te horen op het podium en onderdeel van vernieuwende, succesvolle ensembles is hij 1e prijswinnaar van het Prinses Christina Concours, finalist van het YPF en volgde het Dutch Classical Talent traject, waar hij werd omschreven als een ‘kleurenvirtuoos’.

Rik maakte voor zijn Dutch Classical Talent tournee door de grote zalen van Nederland een voorstelling in samenwerking met gerenommeerd operaregisseur Wim Trompert en dichter Myrte Leffring. Muziek en poëzie, belichting en acteren smolten op een unieke en intieme wijze samen.

Hij begon zijn muzikale reis toen hij twaalf jaar oud was en werd op zijn zeventiende toegelaten op het conservatorium van Den Haag. Hij studeerde hier bij Ellen Corver en behaalde in 2017 zijn master-diploma. Sinds november 2019 wordt Rik gesponsord door het Kralings Muziekfonds Stringendo.

In 2018 won hij samen met zijn pianokwintet De Formule De Grote Kamermuziekprijs. De Formule is een experimenteel ensemble dat bijzondere voorstellingen maakt en kunstdisciplines combineert. Hun laatste voorstelling Gevangen in De Formule, gemaakt in samenwerking met het NJO, was een groot succes. ‘Deze voorstelling heeft mij ten diepste geraakt. Muzikaal en theatraal zorgden de fantastische musici van het ensemble voor een intense, onvergetelijke vertolking van Shostakovich’ pianokwintet, waarin alles perfect klopte en elkaar versterkte: een ‘gesamtkunstwerk’ in de ware zin des woord. Zo’n voorstelling is een zeldzaamheid, de tijd staat stil,’ schreef Truze Lodder.

Sinds 2020 is Rik de nieuwe vaste pianist van het Brackmantrio met Tim Brackman en Kalle de Bie. Kijk voor meer informatie op www.brackmantrio.com. Ook speelt hij veel samen met Oskar Back winnares Coraline Groen. Onlangs namen ze in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Den Haag het eerste deel van de vioolsonate van Richard Strauss op.

Hij vormt al jaren een vast duo met klarinettist Jelmer De Moed. In december 2019 kwam hun EP Dwaallicht uit met stukken van Robert Schumann en Alban Berg. Ze waren te gast in het segment ‘jonge helden’ van het programma Podium Witteman. In december 2019 debuteerden ze op het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht van Janine Jansen.

Klassiek Podium

Acht klassieke muziek concerten in de Grote Kerk van Emmen in de periode: september 2023 – april 2024.

Kaarten bestellen

Losse tickets: € 23,50 / vrienden: € 21,00 / tot 18 jaar: € 7,50 (inclusief transactiekosten en consumptie)

Kaarten bestellen kunt u via onderstaande knop “Tickets kopen”. Na betaling ontvangt u via de mail een e-ticket dat als plaatsbewijs geldt. U kunt ook kaarten bestellen via de site van Eventree: https://eventree.nl/

Er is op de dag zelf kaartverkoop aan de kassa.

Jelmer de Moed en Rik Kuppen

Jelmer de Moed en Rik Kuppen

Klarinet en Piano


08/10/2023
Drents Symfonie Orkest

Drents Symfonie Orkest

o.l.v. Pieter Cox


12/10/2023
Solotour Matthijn Buwalda

Solotour Matthijn Buwalda

Matthijn Buwalda


27/10/2023
Herinneringen aan Rachmaninov

Herinneringen aan Rachmaninov

Sofia Vasheruk en Aleksandra Kaspera


12/11/2023
Jawik Krudde

Jawik Krudde

Bij benadering


16/09/2023 tot en met 21/11/2023
Kerstprogramma Roon Staal

Kerstprogramma Roon Staal

Roon Staal


20/12/2023
Matricale (madrigalen)

Matricale (madrigalen)

Nymhpéas Trombone Quartet


28/01/2024
Coraline Groen en Rik Kuppen

Coraline Groen en Rik Kuppen

viool en piano


18/02/2024

Grote Kerk Emmen
Schoolstraat 5, 7811 XX Emmen

Postadres:
Stichting Grote Kerk Cultureel
Kapelstraat 25, 7811 HC Emmen

tel. 06 27650121 of
tel. 0591 645180
info@grotekerkcultureel.nl

IBAN: NL35RABO 0114 5821 30

Privacyverklaring

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.