Frescobaldi x Ligeti

Castello Consort I Menno van Delft I Rik Kuppen
Datum: 09/03/2025
Aanvang: 15:00 uur
Entreeprijs: Losse tickets: € 24,50 / vrienden: € 22,00 / tot 18 jaar: € 7,50

In 1953 voltooide Ligeti een van zijn beroemdste en meest geliefde werken: ‘Musica Ricercata’. Het laatste deel van dit werk – geïnspireerd door muziek uit een ver verleden – is een hommage aan Renaissance componist Girolamo Frescobaldi. György Ligeti sloeg hiermee een brug naar vergane tijden, en maakte een verbinding tussen twee totaal verschillende muziekstijlen. Ligeti’s fascinatie voor oude muziek komt ook tot uiting in zijn werken voor klavecimbel solo, nieuwe muziek op een oud instrument. Het oude muziek-ensemble ‘Castello Consort’, samen met klassiek pianist Rik Kuppen en klavecinist Menno van Delft, hebben zich hierdoor laten inspireren en zetten in dit experimentele programma de muziek van deze twee grootheden in een nieuw daglicht.

Over Castello Consort

Het Nederlandse Castello Consort heeft een passie voor muziek uit de renaissance en vroegbarokke periodes. De musici kenmerken zich door hun zangerige, expressieve klank en harmonieuze samenspel.

Actief en energiek. Met vernieuwende programmering, o.a. een project waarin oude muziek wordt verbonden met hedendaagse componisten. En initiatieven als het laten bouwen van een verplaatsbaar orgel door Orgelmakerij Reil. Daarnaast doen zij educatieve projecten, onderzoek en nemen deel aan het festival Oude Muziek in Utrecht, maar ook aan projecten elders in Europa.

Het ensemble bestaat uit een kern van Elise Dupont (viool), Matthijs van der Moolen (trombone) en Anne-Linde Visser (basviool & viola da gamba). De bezetting wordt afhankelijk van het programma uitgebreid met een of meer gastmusici.

Onlangs is hun debuut-CD uitgekomen met de hedendaagse compositie ‘Fantastissimus’ van Martijn Padding (1956), speciaal voor het Castello Consort geschreven, in combinatie met 17e-eeuwse muziek uit verschillende landen.

Over Rik Kuppen

Rik Kuppen is een breed georienteerde jonge solist en kamermusicus. Veelvuldig te horen op het podium en onderdeel van vernieuwende, succesvolle ensembles is hij 1e prijswinnaar van het Prinses Christina Concours, finalist van het YPF en volgde het Dutch Classical Talent traject, waar hij werd omschreven als een ‘kleurenvirtuoos’.

Rik maakte voor zijn Dutch Classical Talent tournee door de grote zalen van Nederland een voorstelling in samenwerking met gerenommeerd operaregisseur Wim Trompert en dichter Myrte Leffring. Muziek en poëzie, belichting en acteren smolten op een unieke en intieme wijze samen.

Hij begon zijn muzikale reis toen hij twaalf jaar oud was en werd op zijn zeventiende toegelaten op het conservatorium van Den Haag. Hij studeerde hier bij Ellen Corver en behaalde in 2017 zijn master-diploma. Sinds november 2019 wordt Rik gesponsord door het Kralings Muziekfonds Stringendo.

Sinds 2020 is Rik de nieuwe vaste pianist van het Brackmantrio met Tim Brackman en Kalle de Bie. Kijk voor meer informatie op www.brackmantrio.com. Ook speelt hij veel samen met Oskar Back winnares Coraline Groen. Onlangs namen ze in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Den Haag het eerste deel van de vioolsonate van Richard Strauss op.

Hij vormt al jaren een vast duo met klarinettist Jelmer De Moed. In december 2019 kwam hun EP Dwaallicht uit met stukken van Robert Schumann en Alban Berg. Ze waren te gast in het segment ‘jonge helden’ van het programma Podium Witteman. In december 2019 debuteerden ze op het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht van Janine Jansen.

Programma

György Ligeti (1923 -2006)

  • Musica Ricercata (piano)
  • Volumina (orgel)

Girolamo Frescobaldi (1583-1643)

  • Ricercares (consort en klavecimbel)

Klassiek Podium

Acht klassieke muziek concerten in de Grote Kerk van Emmen in de periode: september 2024 – april 2025.

Kaarten bestellen

  • De kaartverkoop start medio juni
  • Met ingang van dit seizoen werken we bij de kaartverkoop samen met het ATLAS Theater in Emmen. Bij aanschaf van kaarten via onze website wordt u omgeleid naar de website van het ATLAS Theater.
  • De kaartverkoop vindt plaats onder de voorwaarden van het ATLAS Theater. Deze voorwaarden kunt u vinden via de volgende link: https://www.atlastheater.nl/plan-je-bezoek/kaarten-kopen/
  • Prijzen: Losse tickets: € 24,50 / vrienden: € 22,00 / tot 18 jaar: € 7,50 (inclusief garderobe, transactiekosten en consumptie).

Abonnement ook mogelijk – met flinke korting

Voor de 8 kamerconcerten van dit seizoen bieden wij u tijdelijk de mogelijkheid om een abonnement aan schaffen. In plaats van € 196 betaalt u dan slechts €150!
De aanschaf van een abonnement verloopt niet via het ATLAS Theater, zoals bij de losse tickets, maar kunt u door betaling vooraf verkrijgen via de Stichting Grote Kerk Cultureel.
U kunt nu al een abonnement regelen, via de onderstaande knop “Bestel hier uw abonnement”. Daar treft u ook meer informatie aan over dit abonnement en een overzicht van de 8 concerten plus data waarom het hier gaat.
Let op: deze actie eindigt op 15 juni 2024.

Bestel nu uw abonnement
Stad en Land

Stad en Land

Herma van Bolhuis en Antje Stel


06/04/2024 tot en met 15/06/2024
Jan Pieter Lanooy

Jan Pieter Lanooy

Orgelconcert


zaterdag 6 juli 2024
Wietse Ouwejan

Wietse Ouwejan

Orgelconcert


zaterdag 13 juli 2024
Kirstin Gramlich

Kirstin Gramlich

Orgelconcert


zaterdag 20 juli 2024
Pieter Pilon

Pieter Pilon

Orgelconcert


zaterdag 27 juli 2024
Peter van der Zwaag

Peter van der Zwaag

Orgelconcert


zaterdag 3 augustus 2024
Willem Harold Boog

Willem Harold Boog

Orgelconcert


zaterdag 10 augustus 2024
Grote Kerk Emmen
Schoolstraat 5, 7811 XX Emmen

Postadres:
Stichting Grote Kerk Cultureel
Kapelstraat 25, 7811 HC Emmen

tel. 06 27650121 of
tel. 0591 645180 (tot 18.00 uur)
Op zondag en maandag zijn wij gesloten en telefonisch niet bereikbaar, mits er een activiteit plaatsvindt.
info@grotekerkcultureel.nl

IBAN: NL35RABO 0114 5821 30

Privacyverklaring

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.