Matricale / Madrigalen

Nymhpéas Trombone Quartet I VJ Lisa Derksen Castillo
Datum: 28/01/2024
Aanvang: 15:00 uur
Entreeprijs: Losse tickets: € 23,50 / vrienden: € 21,00 / tot 18 jaar: € 7,50

Nymphéas Trombone Quartet brengt een nieuw soort voorstelling. Een samensmelting van visuele kunst, tekst en muziek. Oude muziek wordt gestoken in een nieuw jasje. Daarnaast werpt het kwartet een blik op de toekomst met eigentijdse composities. In ‘Matricale’ (=madrigalen) schildert Nymphéas letterlijk de muziek en geeft kleuren aan de muziek middels de samenwerking met VJ Lisa Derksen Castillo / Sea the Sound. Zij creëert visuals die doen denken aan bewegende schilderijen die op het podium en de musici geprojecteerd worden. Op deze manier ontstaat er een nieuw soort immersieve voorstelling: een samensmelting van visuele kunst, tekst en muziek. De projectie van visuals op het podium én de musici doen denken aan bewegende schilderijen.

Centraal in het programma staat een tekst, die op verschillende manieren in de muziek tot uiting wordt gebracht. Historische trombonisten speelden vaak madrigalen in een instrumentale versie, wat er dan overbleef van de tekst was madrigalisme, in een mooie Engelse term: word painting. Als de tekst gaat over water, dan stromen de lijnen van musici naar beneden, bij acties als rennen en vluchten, springt de muziek op en bij koude omgevingen, bevriezen de harmonische bewegingen.

 

Het programma (o.v.b.)

 

 • La bella netta ignuda – Cipriano de Rore / Giovanni Bassano (arr: Niels Jacobs)
 • Con soave parlar – Philippe Verdelot (arr: Wilco Kamminga)
 • Se mai provasti donna – Philippe Verdelot (arr: Arjan Linker)
 • Fuggi, fuggi, cor mio! – Philippe Verdelot (arr: Arjan Linker)
 • Mille regretz – Josquin Desprez (arr: Arjan Linker)
 • O Maria – Giovanni Rovetta (arr: Arjan Linker)
 • Tsmindao Ghmerto – Georgisch trad. (arr: Arjan Linker)
 • Canzon seconda a quattro – Giovanni Gabrieli (arr: Niels Jacobs)
 • Apollonio Maiello – nieuw werk
 • Ramin Amin Tafreshi – nieuw werk
 • Primo Ish-Hurwitz – nieuw werk
 • Arjan Linker – nieuw werk

Over Nymphéas Trombone Quartet

Aan het einde van zijn leven schilderde de Franse impressionist Claude Monet een aantal werken die samen de Nymphéas-serie (waterlelies) genoemd worden. De voorliefde voor impressionistische Franse muziek die de trombonisten van het Nymphéas Trombone Quartet delen zorgt ervoor dat zij deze naam met trots dragen.

Het kwartet bestaat uit Niels Jacobs, Wilco Kamminga, Arjan Linker en Tim Ouwejan, die elkaar in 2015 ontmoetten. Later studeerden de vier gelijktijdig aan het Conservatorium van Amsterdam in de gerenommeerde tromboneklas van Jörgen van Rijen, Pierre Volders, Remko de Jager en Bart van Lier. Vanaf 2018 vormen zij het Nymphéas Trombone Quartet.

Het kwartet speelde onder andere op het Prinsengrachtconcert, in de kleine zaal van het Concertgebouw, op het Grachtenfestival en op nationale televisie bij Podium Witteman en het Lenteconcert van AVROTROS. Naast de vele optredens heeft het kwartet ook een cd opgenomen met Frans impressionistisch werk en Nederlandse nieuwe muziek met electronics: Orange, Blue and Pink.

Biografie Arjan Linker

Een avontuur in een oneindige wereld, dat is wat muziek betekent voor componist en trombonist Arjan Linker (2000). De combinatie van schoonheid en verrassing, iets horen wat je raakt én je nooit eerder hebt gehoord is een onvergetelijke ervaring! En na elke ontdekking ligt de volgende alweer om de hoek… Daarom componeert Linker al vanaf jonge leeftijd en zoekt in zijn muziek altijd naar nieuwe klanken, ontdekkingen en avonturen zonder de connectie te verliezen met bestaande muziek. Zijn muziek wordt uitgevoerd in alle grote zalen van Nederland door bezettingen van 1 tot 110 musici en meerdere malen op CD gezet.

Arjan Linker afkomstig uit Nieuw-Amsterdam is oprichter van het Nymphéas Trombone Quartet en het Nachtlicht Ensemble, en maakt met deze ensembles projecten waarin hij componeert, arrangeert, speelt en improviseert. Ook buiten deze context maakt Linker projecten, waarvoor hij nieuwe formaties van musici en visuele artiesten samenstelt.

Biografie Niels Jacobs

Niels Jacobs (1999) is een breed georiënteerde trombonist met een grote passie voor zowel het symfonieorkest als ensembles met uiteenlopende samenstellingen. Hij is lid van het Radio Filharmonisch Orkest, dat vanwege het hoge muzikale niveau en de zeer uiteenlopende programmering voor hem de perfecte plek is. Daarnaast treedt hij regelmatig op met het Nymphéas Trombone Quartet, het Sweelinck Koperkwintet, en het Nederlands Blazers Ensemble.

Biografie Tim Ouwejan

Tim Ouwejan (geboren op 29-04-2000 in Arnhem, Nederland) is op dit moment solo-trombonist van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij was Academist van het Koninklijk Concertgebouworkest in het seizoen 21/22. Tim is onlangs cum laude afgestudeerd met een 9,5 aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn master studie vervolgt bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders en Remko de Jager. Tim is co-oprichter van het Nymphéas Trombone Quartet, wat hij samen met 3 andere vrienden en collega’s van hetzelfde conservatorium heeft opgericht.

Biografie Wilco Kamminga

Wilco Kamminga (1998) is trombonist bij het Balletorkest en de World Orchestra for Peace, daarnaast remplaceert hij regelmatig in orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij is actief als kamermusicus in onder andere het Nymphéas Trombone Quartet.

Biografie Lisa Derksen Castillo

Through my artistic practice of drawing and painting I express my feelings through the language of color, often guided by the movement and flow of music.

I’ve received the Bachelor’s of Fine Arts and Education from the Amsterdam Academy of Arts in 2015. During my time there, I’ve continued my practice of drawing and painting. But also, for the first time, “got my hands on a camera and discovered the power of digital media”. The connection was immediate and undeniable. In previous work the visuals were informed by audio, but with film I saw the perfect connection. Within this medium I found new ways to investigate the relations between color, sound and emotion.

Through VJing* I began connecting these media, under the name VISH, performing during musical performances, translating music into visual images. Now under the name SEA the SOUND I feel like a VISH in the water in the Front Of House while visualizing the waves of sound <3

Klassiek Podium

Acht klassieke muziek concerten in de Grote Kerk van Emmen in de periode: september 2023 – april 2024.

Kaarten bestellen

Losse tickets: € 23,50 / vrienden: € 21,00 / tot 18 jaar: € 7,50 (inclusief transactiekosten en consumptie)

Kaarten bestellen kunt u via onderstaande knop “Tickets kopen”. Na betaling ontvangt u via de mail een e-ticket dat als plaatsbewijs geldt. U kunt ook kaarten bestellen via de site van Eventree: https://eventree.nl/

Op de dag zelf is er kaartverkoop aan de kassa.

Francis Poulenc, een portret

Francis Poulenc, een portret

Hexagon Ensemble


21/04/2024
Stad en Land

Stad en Land

Herma van Bolhuis en Antje Stel


06/04/2024 tot en met 15/06/2024
Jan Pieter Lanooy

Jan Pieter Lanooy

Orgelconcert


06/07/2024
Wietse Ouwejan

Wietse Ouwejan

Orgelconcert


13/07/2024
Kirstin Gramlich

Kirstin Gramlich

Orgelconcert


20/07/2024
Pieter Pilon

Pieter Pilon

Orgelconcert


27/07/2024
Peter van der Zwaag

Peter van der Zwaag

Orgelconcert


03/08/2024
Willem Harold Boog

Willem Harold Boog

Orgelconcert


10/08/2024

Grote Kerk Emmen
Schoolstraat 5, 7811 XX Emmen

Postadres:
Stichting Grote Kerk Cultureel
Kapelstraat 25, 7811 HC Emmen

tel. 06 27650121 of
tel. 0591 645180
info@grotekerkcultureel.nl

IBAN: NL35RABO 0114 5821 30

Privacyverklaring

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.