Herinneringen aan Rachmaninov

Sofia Vasheruk en Aleksandra Kaspera
Datum: 12/11/2023
Aanvang: 15:00 uur
Entreeprijs: Losse tickets: € 23,50 / vrienden: € 21,00 / tot 18 jaar: € 7,50

Aleksandra en Sofia zijn zielsverwanten en de muziek van Rachmaninov verenigt deze twee rasmusici. In prachtige muziek (en een paar woorden) schetsen zij zijn leven: zijn jeugd, zijn persoonlijkheid, zijn emigratie uit Rusland en nog veel meer. Zij maken niet alleen hoorbaar, maar ook voelbaar welke mensen en omstandigheden voor Rachmaninovs leven en werk bepalend waren. Een concert dat je bijblijft!

 

Over het programma

“Sinds mijn kindertijd was ik gefascineerd door zijn muziek. Ik herinner mij het eerste stuk dat ik speelde, en alle volgende. Ik herinner me wat ik voelde, hoe ik het speelde, waarom ik het leuk vond, en elke volgende stap in mijn muzikale ontwikkeling ging gepaard met het leren van steeds ingewikkelder stukken van hem.

Dit jaar is mijn droomjaar (uitgerekend Rachmaninovs jubileumjaar!).

Ik heb mijn grootste wens recent gerealiseerd: met het Oost Nederlands Symfonie Orkest speelde ik als solist Rachmaninovs 3e pianoconcert. Een van de moeilijkste (en voor mij mooiste) werken uit de hele pianoliteratuur. 

En nu ook nog dit prachtige project, waarmee we rondtrekken, en Rachmaninov heel dichtbij halen, bijna weer tot leven brengen….”

Over Sofia Vasheruk

Geboren (1988) in Moskou, in een dirigenten familie. Op 4-jarige leeftijd begon zij met pianospelen. Al jong studeerde ze cum laude af, zowel aan het prominente Gnessin Staats Muziek College als aan het Chopin College in Moskou. Op haar 18e vertrok ze naar Nederland, naar ArtEZ (vanwege prof. Markov). Ook daar voltooide ze cum laude haar studie, met een 10 voor haar masterconcert. In Florence rondde ze haar studie af met een masters-opleiding.

Sofia won vele prijzen tijdens nationale en internationale competities. In 2013 vertolkte ze in de finale van het Young Pianists Festival in Amsterdam het eerste pianoconcert van Tschaikovsky. Op youtube trok dit concert meer dan 4 miljoen kijkers, en sindsdien is ze wereldwijd een veel gevraagde concertpianiste. https://youtu.be/Yya-rNwuxnc

Sofia neemt ook regelmatig deel aan kamermuziekensembles met diverse musici van internationale allure. Ze geeft veel masterclasses, vormt een pianoduo met haar partner Andrey Nesterenko, werkt als correpetitor, als pianodocent, begeleidt koren enz. In 2008 richtte ze het Siestango Quartet op, en in 2015 (samen met Andrey) ”Music Tune In” (klassieke muziek en theater).

Over Aleksandra Kaspera

Geboren (1984) in Riga, Letland. Tijdens haar studie aan de Letse Muziekacademie maakte ze deel uit van diverse (jeugd)orkesten in Denemarken, Litouwen en Zweden. Als onderdeel van een uitwisselingsprogramma studeerde Aleksandra in Nederland o.m. bij de bekende professor Jeroen Reuling. Ze werd eerste cellist bij het ArtEZ Baroque project en de Holland Baroque Society. In 2012 voltooide Aleksandra aan het ArtEZ conservatorium cum laude haar masterstudie.

Aleksandra wordt gezien als een natuurtalent. Ze staat bekend om haar grote inlevingsvermogen, expressieve spel, en krachtige podium performance.

Aleksandra heeft een boeiende solo carriere, treedt op met verschillende kamermuziekensembles, en is daarnaast permanent lid van The String Soloists. Dit dynamische internationale strijkensemble werd opgericht door de Nederlandse topvioliste Lisa Jacobs, en treedt op in grote concertzalen in Nederland, Duitsland, Italie en Portugal. En op radio en t.v.

Klassiek Podium

Acht klassieke muziek concerten in de Grote Kerk van Emmen in de periode: september 2023 – april 2024.

Kaarten bestellen

Losse tickets: € 23,50 / vrienden: € 21,00 / tot 18 jaar: € 7,50 (inclusief transactiekosten en consumptie)

Kaarten bestellen kunt u via onderstaande knop “Tickets kopen”. Na betaling ontvangt u via de mail een e-ticket dat als plaatsbewijs geldt. U kunt ook kaarten bestellen via de site van Eventree: https://eventree.nl/

Op de dag zelf is er kaartverkoop aan de kassa.

 

Kat en Muis – familievoorstelling

Kat en Muis – familievoorstelling

Ivoriana Trio NNO


03/03/2024
Vocalin Viert Verbinding

Vocalin Viert Verbinding

Vocalin Drenthe


09/03/2024
Ekaterina Levental

Ekaterina Levental

Muziektheater voorstelling "De Weg"


12/03/2024
Door Europa

Door Europa

Altviool Sextet NNO


17/03/2024
Francis Poulenc, een portret

Francis Poulenc, een portret

Hexagon Ensemble


21/04/2024
Stad en Land

Stad en Land

Herma van Bolhuis en Antje Stel


06/04/2024 tot en met 15/06/2024

Grote Kerk Emmen
Schoolstraat 5, 7811 XX Emmen

Postadres:
Stichting Grote Kerk Cultureel
Kapelstraat 25, 7811 HC Emmen

tel. 06 27650121 of
tel. 0591 645180
info@grotekerkcultureel.nl

IBAN: NL35RABO 0114 5821 30

Privacyverklaring

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.