Wijke van der Bij en Meint van der Velde

Gelaagde Stilte - Duo expositie
Van: 10/07/2022
Tot: 18/09/2022

Let op: op zaterdag 17 september a.s. kan de expositie niet bezocht worden in verband met een andere activiteit in de kerk.

Beide kunstenaars gebruiken een heel verschillende techniek maar de overeenkomst is dat zowel de schilderijen van Meint als ook de prenten van Wijke laag voor laag worden opgebouwd.

 

Wijke van der Bij – reductie houtdrukken

Mijn liefde ligt bij de grafiek en dan vooral de houtdruk. Ik werk met vrij veel kleuren en het is dus tamelijk tijdrovend door het aantal drukgangen (lagen) die nodig zijn voor het eindresultaat.

Ik werk al een hele poos aan een serie prenten met oude vervallen schuren als onderwerp. Deze serie is nog lang niet ten einde want ik kom geregeld mooie schuren tegen.

Er worden nergens menselijke figuren afgebeeld, maar de architectonische structuren en bouwwerken zijn de sporen die de mens heeft achtergelaten.

Net zoals in het hout waar na verloop van tijd ringen en nerven ontstaan, laat de geschiedenis zijn sporen na in oude stenen en planken.

Zodra ik een schuur vind maak ik veel foto’s, deze gebruik ik als studiemateriaal want voor je het weet zijn ze gesloopt. Een groot deel van de schuren die ik heb afgebeeld bestaan nu inderdaad niet meer.

De schoonheid van verval speelt een belangrijke rol in mijn werk.

 

Meint van der Velde – schilderijen

Ik werk vrij intuïtief, maar wordt bewust of onbewust beïnvloed door mijn woonomgeving in het noorden. Hoewel sommige werken abstracte elementen hebben is het landschappelijke duidelijk aanwezig.

Ik ben vaak in de natuur en mijn voorkeur gaat uit naar gebieden waar rust heerst, zoals het waddengebied. Wat ik buiten zie en ervaar wordt binnen verwerkt en het komt in het atelier weer naar buiten in de vorm van schilderijen.

Van dichtbij kun je goed zien hoe ik mijn werk laagje voor laagje opbouw in waterig acryl. Daarmee krijgen mijn werelden veel diepte en transparantie. Sommige werken zijn heel subtiel en verstild maar er is altijd te zien dat er met verf is gewerkt.

Als kijker kun je dwalen in de oneindige verten van mijn landschappen. Je kunt er landschappen in zien, ijsvelden, zeegezichten, wolkenluchten.

Er is een duidelijke verwantschap met de noordelijke romantiek waarin het landschappelijke element dominant is. Het is er kouder dan koud, bergmassieven zijn hoger dan hoog, zeeën woester dan woest. De wereld laat er zich van zijn meest ongenaakbare kant zien.

Openingstijden
Openingstijden van de Grote Kerk: woensdag, donderdag en zaterdag van 13:00 – 17:00 uur.
Het kan helaas voorkomen, dat de kerk op deze tijden i.v.m. andere activiteiten gesloten is. Kijk voor u gaat op onze website: www.grotekerkcultureel.nl

Kat en Muis – familievoorstelling

Kat en Muis – familievoorstelling

Ivoriana Trio NNO


03/03/2024
Vocalin Viert Verbinding

Vocalin Viert Verbinding

Vocalin Drenthe


09/03/2024
Ekaterina Levental

Ekaterina Levental

Muziektheater voorstelling "De Weg"


12/03/2024
Door Europa

Door Europa

Altviool Sextet NNO


17/03/2024
Francis Poulenc, een portret

Francis Poulenc, een portret

Hexagon Ensemble


21/04/2024
Stad en Land

Stad en Land

Herma van Bolhuis en Antje Stel


06/04/2024 tot en met 15/06/2024

Grote Kerk Emmen
Schoolstraat 5, 7811 XX Emmen

Postadres:
Stichting Grote Kerk Cultureel
Kapelstraat 25, 7811 HC Emmen

tel. 06 27650121 of
tel. 0591 645180
info@grotekerkcultureel.nl

IBAN: NL35RABO 0114 5821 30

Privacyverklaring

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.